Χοιρινό γεμιστό με σύκα & σάλτσα πορτοκαλιού

 

by pandespani

merides xronos difficulty_medium
8 – 10 άτομα 1ώρα και 20 λεπτά περίπου (χωρίς το μαρινάρισμα) μέτριας δυσκολίας

 

pork receipe_new

Προετοιμασία: 20 λεπτά και 1 ώρα περίπου το ψήσιμο, μαρινάρισμα 2 ώρες

 

ΥΛΙΚΑ (Για 8-10 άτομα)

1.4 -1.5 κιλό χοιρινό κρέας σε 1 κομμάτι, σπάλα ή μπριζόλα χωρίς κόκαλο κομμένο στη μέση, ανοιγμένο και ελαφρά χτυπημένο ώστε να έχετε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα με πάχος 1.5 εκατ. περίπου

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 μικρά κρεμμύδια ή 1 μεσαίο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

10 ξερά σύκα ψιλοκομμένα (βγάλτε το σκληρό κεντρικό σημείο τους)

1/2 φλ. σταφίδες

2 κ.σ. λεμόνι

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

50-60 ml cognac

13-15 πράσινες ελιές (βγάλτε το κουκούτσι) σε λεπτές ροδέλες

2 κ.γ. θυμάρι

4 κ.σ. ρόδι

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κ.σ. αμύγδαλα φιλεταρισμένα

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
400 ml χυμό πορτοκάλι

1 κ.γ. βούτυρο (προαιρετικά)

1 ντομάτα ολόκληρη

αλάτι, πιπέρι

 

ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΣΕΛΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
24-30 φύλλα σέλινου

λάδι για τηγάνισμα

σπόρους ροδιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Μαρινάρετε τα κομμένα σύκα και τις σταφίδες στο κονιάκ για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλο το βράδυ.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C.

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, να μαραθεί χωρίς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε τα σύκα, τις σταφίδες και τις ελιές, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αλάτι και πιπέρι.

Απλώνετε ομοιόμορφα την γέμιση πάνω στο κρέας και ρολάρετε προσεκτικά. Κρατώντας στη θέση του το ρολό με οδοντογλυφίδες, το δένετε σφιχτά με σπάγκο κουζίνας.

Το μεταφέρετε σε ταψί (ελαφρώς βουτυρωμένο, προαιρετικά), αλατοπιπερώνετε εξωτερικά και προσθέτετε την πορτοκαλάδα. Τρυπάτε μερικές φορές την ντομάτα με πιρούνι και την βάζετε ολόκληρη στην άκρη του σκεύους ώστε όσο το χοιρινό ψήνεται, αυτή να βγάλει μέσα στη σάλτσα τους χυμούς της.

Ψήσιμο: Σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Βγάζετε το ταψί απ’ το φούρνο, μεταφέρετε το κρέας σε επιφάνεια κοπής και το σκεπάζετε με το αλουμινόχαρτο, αφήνοντάς το εκεί 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί. Με πολύ κοφτερό μαχαίρι το κόβετε σε φέτες.

Κάνετε το σέλινο: Κάψτε το λάδι στο τηγάνι και ρίχξτε για 10 δευτερόλεπτα τα φύλλα του σέλινου, ίσα να κάνουν κριτς στο δόντι. Βγάλτε τα σε χαρτί κουζίνας.

Σερβίρισμα: Σε πιατέλα ή πιάτα απαραιτήτως ζεστά με το τηγανητό σέλινο, σπόρους ροδιού για γούρι και χρώμα και δυο κουταλιές από τη σάλτσα. Συνοδέψτε το με ανάμικτο ρύζι (μαύρο και καστανό) ή πουρέ πατάτας. Μην ξεχάσετε το φρέσκο πιπέρι.

 

Eυχαριστούμε πολύ την κα Δέσποινα Βαϊοπούλου από το pandespani, για τη συνταγή.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη συνταγή καθώς και πολλές ακόμα προτάσεις και χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.pandespani.com