Μπουτάκι Αρνιού στο Φούρνο

 

by pandespani

merides xronos difficulty_medium
4 – 5 άτομα 2ώρες και 30 λεπτά περίπου μέτριας δυσκολίας

karamelomeno-bouti_new

ΥΛΙΚΑ (Για 4-5 άτομα)

1 μπούτι αρνίσιο ή κατσικίσιο μέχρι 2 κιλά φάρμας Μπράλου

50 γραμ. βούτυρο

50 ml ελαιόλαδο

4 μεσαία καρότα κομμένα κατά μήκος στα 4

1.5 μεσαίο πράσο κομμένο διαγώνια σε κομμάτια 3-4 εκατ.

1 μπουκέ γκαρνί φτιαγμένο από 2 κλωναράκια θυμάρι, 1 δενδρολίβανο και 1 φύλλο δάφνη (όλα τυλιγμένα σε 1 φλούδα από πράσο, δεμένο με σπάγκο κουζίνας)

4 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες, ολόκληρες

4-5 μπαστουνάκια σέλερι, κομμένα κατά μήκος

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το βούτυρο με το ελαιόλαδο (μέτρια προς δυνατή φωτιά) και τσιγαρίζετε το μπούτι απ’ όλες τις πλευρές του (8-10 λεπτά). Το βγάζετε, βάζετε τα μισά κομμάτια απ’ το πράσο και τα μισά καρότα και τα σοτάρετε για 4-5 λεπτά. Αδειάζετε το λίπος που έχει συγκεντρωθεί, ξαναβάζετε το κρέας και προσθέτετε νερό μέχρι τα 3/4 του ύψους του κρέατος. Φέρνετε σε σημείο βρασμού, ξαφρίζετε, προσθέτετε το μπουκέ γκαρνί, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο (να μην βράζει), σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε για 1 ώρα.

Βγάζετε τα λαχανικά από την κατσαρόλα και προσθέτετε το υπόλοιπο πράσο, τα καρότα, το σέλερι και τα σκόρδα. Μαγειρεύετε με τον ίδιο τρόπο για άλλα 40 λεπτά.

Αποσύρετε και μεταφέρετε το μπούτι σε ταψάκι ή πυρέξ με τα καρότα και το πράσο.

Αφαιρείτε το εμφανές λίπος, σουρώνετε το υγρό σε φαρδύ ανοιχτό σκεύος και βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του (αφήνετε περίπου 220-250 ml). Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι και ρίχνετε το ζωμό πάνω στο μπούτι. Το βάζετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, περιχύνοντάς το 4-5 φορές με το ζουμί του.

Σερβίρετε το μπούτι και τα λαχανικά με καραμελωμένες πατάτες.

 

Eυχαριστούμε πολύ την κα Δέσποινα Βαϊοπούλου από το pandespani, για τη συνταγή.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη συνταγή καθώς και πολλές ακόμα προτάσεις και χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.pandespani.com