Κοτόπουλο ψητό με λεμόνι και δενδρολίβανο

 

by pandespani

merides xronos difficulty_easy
4 – 5 άτομα μαρινάρισμα 1ώρα – χρόνος ψησίματος 45-50 λεπτά εύκολο

kotopoulo-me-lemoni-kai-dendrolivano1_new

 

ΥΛΙΚΑ (Για 4-5 άτομα)

1 κοτόπουλο Φάρμας Μπράλου περίπου 1.5-1.7 κιλά, κομμένο στα 8

2 ζουμερά λεμόνια: α) από το ένα τον χυμό και 1-1.5 κ.γ. ξύσμα, και β) το άλλο καθαρισμένο (και από το λευκό μέρος κατά το δυνατόν), χωρίς σπόρια και κομμένο σε κυβάκια 1-1.5 εκ.

5-6 κλαράκια δενδρολίβανο

4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες 3-4 χιλ. ανάλογα με το μέγεθος (όχι φλούδες)

100-120 ml ελαιόλαδο

4 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες 1 εκατ. περίπου

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 τουφίτσες δενδρολίβανο για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρετε το κοτόπουλο: Σε μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, τον χυμό, το ξύσμα και τα κομμάτια του λεμονιού, τα φύλλα του δενδρολίβανου, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε γυάλινο σκεύος ή πυρέξ (να τα χωράει σχετικά σφιχτά – όχι άνετο ταψί) και τα περιχύνετε με το μίγμα του ελαιόλαδου. Ανακατέψτε ώστε το υγρό να καλύψει την επιφάνεια του πουλερικού και τακτοποιήστε το σε στρώσεις, μοιράζοντας ανάμεσα και πάνω στα κομμάτια τα υλικά του μείγματος.

Καλύψτε το σκεύος με διαφανή μεμβράνη και αφήστε να μαριναριστεί για 1 ώρα (ή και περισσότερο, αν θέλετε, στο ψυγείο).

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240 ℃.

Ψήσιμο: Σε ταψάκι ή πυρέξ στρώνετε στη βάση τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε και τοποθετείτε πάνω τους σε 1 στρώση τα κομμάτια του κοτόπουλου. Βάλτε απ’ την ανάποδη όσα κομμάτια έχουν πέτσα μόνον απ’ τη μία πλευρά (π.χ. στήθος). Περιχύστε με την μαρινάδα και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Γυρίστε τα κομμάτια και ψήστε 20-25 λεπτά. Βάλτε τον φούρνο στον αέρα και ψήστε για 10 λεπτά ακόμη. Συνολικός χρόνος ψησίματος 45-50 λεπτά.

 

Eυχαριστούμε πολύ την κα Δέσποινα Βαϊοπούλου από το pandespani, για τη συνταγή.
Περισσότερες λεπτομέρεις για τη συγκεκριμένη συνταγή καθώς και πολλές ακόμα προτάσεις και χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.pandespani.com