ΜΟΣΧΑΡΙ
Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι το βασικό συστατικό που κάνει τα κρέατα της Φάρμας Μπράλου τόσο ξεχωριστά.
%%PANNINGOPTIONS%%
(1) Κεφάλι
Από το κεφάλι παίρνουμε τη γλώσσα και το μυαλό. Κατάλληλο για βραστό.
(2) Λαιμός
Κατάλληλο για μαγειρευτά, τηγανιά και ρολό γεμιστό στο φούρνο.
(3) Σβέρκος ή ελιά
Συνήθως μαγειρεύεται στην κατσαρόλα. Κατάλληλο για γιουβέτσι, βραστό, μαγειρευτά, σούπες. Επιλέγεται και για κιμά.
(4) Σπαλομπριζόλες
Είναι τα 4-5 πρώτα πλευρά της ράχης. Ιδανικές για ψήσιμο στη σχάρα. Aν ξεκοκκαλιστούν είναι κατάλληλες για ψητό στο φούρνο.
(5), (6), (7), (8) Σπάλα
Κομμάτι αρκετά γευστικό, που είναι κατάλληλο για διάφορους τρόπους μαγειρέματος, όπως μαγειρευτά κατσαρόλας, βραστά και στον φούρνο.
(9) Κότσι, Ποντίκι
Το κομμάτι αυτό είναι η άκρη από το μπροστά πόδι. Ιδανικό για παιδιά. Το κρέας από το ποντίκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κολλαγόνο. Ιδανικό για βραστό, σούπα και μαγειρευτά κατσαρόλας. Από το κομμάτι αυτό παίρνουμε και τη ζελατίνα για τους ζωμούς.
(10), (11) Στήθος
Είναι από τα πιο λιπαρά μέρη του ζώου. Το λίπος διαχωρίζεται εύκολα από τους μύες, που μπορούν να μαγειρευτούν τόσο στην κατσαρόλα όσο και στο φούρνο.
(12) Μπριζόλες
Το κομμάτι με τις μπριζόλες, βρίσκεται στη ράχη του ζώου, στη συνέχεια από τις σπαλομπριζόλες. Κόβεται σε φέτες, με ή χωρίς το κόκκαλο, αλλά μπορούν να βγουν και ολόκληρο κομμάτι για ψητό φούρνου.
(13) Κόντρα Μπριζόλα
Ιδιαίτερα τρυφερό. Ολόκληρο είναι κατάλληλο για φούρνο. Σε φέτες είναι πολύ καλό για ψήσιμο στη σχάρα.
(14) Στηθοπλευρές
Λέγονται και σιδηρόδρομος (rib). Έχουν πολύ λίπος, συνδετικό ιστό, πολλά κόκαλα και λίγο ψαχνό. Μπορούν να μαγειρευτούν στο φούρνο ή να γίνουν βραστό. Συνήθως ξεκοκαλίζονται και γίνονται κιμάς.
(15) Κοιλιά ή Λάπα
Κατάλληλο κομμάτι για κιμά, λόγω της περιεκτικότητας σε λίπος.
(16) Φιλέτο
Το πιο μαλακό κομμάτι λόγω της θέσης του, εσωτερικά στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί να προετοιμαστεί σε πολύ λίγο χρόνο, στο τηγάνι ή τη σχάρα.
(17), (18), (19) Κιλότο
Ενδείκνυται τόσο για μαγειρευτά κατσαρόλας, για το φούρνο αλλά και για ψητά στη σχάρα.
(20) Τρανς
Είναι σχετικά άπαχο και κάπως στεγνό κρέας. Κατάλληλο για κιμά. Από αυτό παίρνουμε τα σνίτσελ.
(21) Στρογγυλό
Καλό και εμφανίσιμο κομμάτι από το μπούτι. Δεν περιέχει πολύ λίπος, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο. Για το λόγο αυτό είναι ιδανικό για μαγειρευτά με σάλτσα.
(22) Νουά
Χωρίς πολλά λιπαρά είναι ιδανικό για μαγειρευτό κατσαρόλας. Αφού βράσει μπορεί να κοπεί εύκολα σε φέτες χωρίς να διαλυθεί.
(23), (24) Κότσι
Η άκρη από το πόδι. Το κρέας του (ποντίκι) είναι πλούσιο σε κολλαγόνο. Ιδανικό για βραστό, σούπες, μαγειρευτά κατσαρόλας αλλά και παρασκευή ζωμών. Από εδώ παίρνουμε και το οσομπούκο.
(25) Ουρά
Κομμένη σε μερίδες είναι κατάλληλη για βραστά και για παρασκευή ζωμών.