Αυτές οι οδηγίες ψησίματος θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα τέλεια ψητά είτε
είναι μοσχάρι, χοιρινό, αρνί η πουλερικά
ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΨΗΣΙΜΟ…
Είδος Κρέατος | Τρόπος Ψησίματος | Προθερμασμένος Φούρνος | Χρόνος Μαγειρέματος (κατά προσέγγιση) | Ενδεικτική Θερμοκρασία στο εσωτερικό του κρέατος |
Μοσχάρι / Αρνί / Κατσίκι έως 5 κιλά |
Rare | 220˚C | 30 λεπτά στους 220˚C + 20 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος | 52˚C |
Medium | 220˚C | 30 λεπτά στους 220˚C + 30 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος | 60˚C-65˚C | |
Well Done | 220˚C | 30 λεπτά στους 220˚C + 40 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος | 75˚C-80˚C | |
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο – για 20 έως 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε. | ||||
Μοσχάρι / Αρνί / Κατσίκι πάνω από 5 κιλά |
Rare | 220˚C | 40 λεπτά στους 220˚C + 18 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος | 52˚C |
Medium | 220˚C | 40 λεπτά στους 220˚C + 24 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος | 60˚C-65˚C | |
Well Done | 220˚C | 40 λεπτά στους 220˚C + 36 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος | 75˚C-80˚C | |
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε. | ||||
Χοιρινό | 220˚C | 30 λεπτά στους 220˚C + 50 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος | 75˚C-80˚C | |
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 20 έως 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε. | ||||
Κοτόπουλο | 210˚C | 20 λεπτά στους 210˚C + 40 λεπτά στους 180˚C ανά κιλό κρέατος | 75˚C-80˚C | |
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 20 λεπτά πριν να το σερβίρετε | ||||
Γαλοπούλα | 220˚C | 20 λεπτά στους 230˚C + 40 λεπτά στους 180˚C ανά κιλό κρέατος | 75˚C-80˚C | |
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 20 έως 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε. | ||||
Πάπια | 220˚C | 20 λεπτά στους 220˚C + 60 λεπτά στους 90˚C ανά κιλό κρέατος | 75˚C-80˚C | |
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 15 λεπτά πριν να το σερβίρετε. | ||||
Χήνα | 220˚C | 20 λεπτά στους 230˚C + 70 λεπτά στους 120˚C ανά κιλό κρέατος | 75˚C-80˚C | |
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 20 έως 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε. |
Rare – κόκκινο χρώμα στο κέντρο του κρέατος
Μedium – ροζ χρώμα στο κέντρο του κρέατος
Well done – καφέ χρώμα σε όλο το κρέας
Σημείωση: οι παραπάνω θερμοκρασίες είναι ενδεικτικές και μπορεί να διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο.
Πηγή: BBC & USDA