Αυτές οι οδηγίες ψησίματος θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα τέλεια ψητά είτε
είναι μοσχάρι, χοιρινό, αρνί η πουλερικά

ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΨΗΣΙΜΟ…

Είδος Κρέατος Τρόπος Ψησίματος Προθερμασμένος Φούρνος Χρόνος Μαγειρέματος (κατά προσέγγιση) Ενδεικτική Θερμοκρασία στο εσωτερικό του κρέατος
Μοσχάρι / Αρνί / Κατσίκι
έως 5 κιλά
Rare 220˚C 30 λεπτά στους 220˚C + 20 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος 52˚C
  Medium 220˚C 30 λεπτά στους 220˚C + 30 λεπτά στους 160˚C   ανά κιλό κρέατος 60˚C-65˚C
  Well Done 220˚C 30 λεπτά στους 220˚C + 40 λεπτά στους 160˚C   ανά κιλό κρέατος 75˚C-80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο – για 20 έως 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε.
Μοσχάρι / Αρνί / Κατσίκι
πάνω από 5 κιλά
Rare 220˚C 40 λεπτά στους 220˚C + 18 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος 52˚C
  Medium 220˚C 40 λεπτά στους 220˚C + 24 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος 60˚C-65˚C
  Well Done 220˚C 40 λεπτά στους 220˚C + 36 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος 75˚C-80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε.
Χοιρινό 220˚C 30 λεπτά στους 220˚C + 50 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος 75˚C-80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 20 έως 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε.
Κοτόπουλο 210˚C 20 λεπτά στους 210˚C + 40 λεπτά στους 180˚C ανά κιλό κρέατος 75˚C-80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 20 λεπτά πριν να το σερβίρετε
Γαλοπούλα 220˚C 20 λεπτά στους 230˚C + 40 λεπτά στους 180˚C ανά κιλό κρέατος 75˚C-80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 20 έως 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε.
Πάπια 220˚C 20 λεπτά στους 220˚C + 60 λεπτά στους 90˚C ανά κιλό κρέατος 75˚C-80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 15 λεπτά πριν να το σερβίρετε.
Χήνα 220˚C 20 λεπτά στους 230˚C + 70 λεπτά στους 120˚C ανά κιλό κρέατος 75˚C-80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 20 έως 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε.

 

Rare – κόκκινο χρώμα στο κέντρο του κρέατος
Μedium – ροζ χρώμα στο κέντρο του κρέατος
Well done – καφέ χρώμα σε όλο το κρέας

Σημείωση: οι παραπάνω θερμοκρασίες είναι ενδεικτικές και μπορεί να διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο.

Πηγή: BBC & USDA