Καρέ Μοσχαριού

 

by pandespani

merides xronos difficulty_medium
4 – 5 άτομα 1ώρα και 45 λεπτά περίπου μέτριας δυσκολίας

 

carre-moshari_new

ΥΛΙΚΑ (Για 4-5 άτομα)

1 καρέ μοσχαριού περίπου 1.5 με 2 κιλά φάρμας Μπράλου

500-700 γραμ. από τα κόκαλα που θα προκύψουν ή άλλα κομμένα

1 καρότο κομμένο

1 κρεμμύδι κομμένο

1 φύλλο δάφνη σπασμένο

60 ml κόκκινο κρασί

200 ml νερό

αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στο maximum (250-300°C)

Ετοιμάζετε το κρέας: Αλατοπιπερώνετε παντού το κρέας και το τοποθετείτε σε σχάρα πάνω σε ταψί που περιέχει το καρότο, το κρεμμύδι και τα κόκαλα. Βάζετε το ταψί στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.

Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνετε για 25-33 λεπτά ανά κιλό αν το θέλετε rare και 34 -37 λεπτά για medium. Στα 20 λεπτά ελέγχετε με το θερμόμετρο τη θερμοκρασία του κρέατος. Το ξαναβάζετε στο φούρνο έχοντας κατά νου το χρόνο. Το καρέ βγαίνει απ’ το φούρνο μόλις πιάσει τη θερμοκρασία που ανταποκρίνεται στο επιθυμητό ψήσιμο (βλ. διαβαθμίσεις πιο πάνω).

Μεταφέρετε το κρέας, το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε έτσι για 15-20 λεπτά τουλάχιστον.

Συνεχίζετε το ψήσιμο των υπόλοιπων υλικών στο ταψί για συνολικά 45 λεπτά.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ρίχνετε στα κόκαλα με τα λαχανικά 200 ml νερό και ξύνετε με σπάτουλα το κάτω μέρος του σκεύους με τους καραμελωμένους χυμούς να διαλυθούν/ενσωματωθούν στο νερό. Σουρώνετε το υγρό σε κατσαρόλι και πετάτε λαχανικά και κόκαλα.

Τοποθετείτε το κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κρασί. Μαγειρεύετε μέχρι η σάλτσα να εξατμιστεί κατά το ½ σχεδόν και να αρχίσει ελαφρώς να δένει. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι – πιπέρι.

Μεταφέρετε το καρέ σε ξύλο κοπής με το καλό σας μαχαίρι για κόψιμο κρέατος και φέρτε χοντρό αλάτι, μύλο πιπεριού και σε ένα μπολ τη σάλτσα, το συνοδεύετε με πουρέ πατάτας και φρέσκια πράσινη σαλάτα.

 

Eυχαριστούμε πολύ την κα Δέσποινα Βαϊοπούλου από το pandespani, για τη συνταγή.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη συνταγή καθώς και πολλές ακόμα προτάσεις και χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.pandespani.com